torstai 17. heinäkuuta 2014

Matkapäiväkirja: Budapestin kaupoilla

Budasta Pestiin vaihtopäivän hiukan lepuuttelimme jalkoja mutta seuraavina päivänä suuntasimme myös vähän kaupoille. Aamiaista unohtamatta. 
Parhaaksi aamiaispaikaksi osoittautui kulman takana oleva Cserpes Tejivo jota majoittajammekin meille suositteli. Paikassa kaikki tehdään itse tuoreista raaka-aineista. Isäntä löysi joka aamu erilaisia herkullisia täytettyjä sämpylöitä ja muita leivonnaisia. Itse moni-allergisena olin omien eväiden varassa. Paitsi kahvin suhteen. Aamukiukussani kaipaan ISOA kahvia ja paikan hienostuneet regular coffeet olivat jotain aivan muuta. Loikkasin viereiseen Mc Donaldsiin hakemaan ison ja pahanmakuisen kahvin. Virhe. Seuraavana aamuna tilasin sitten kiltisti isomman americanon ja hetkeä myöhemmin vielä jälkkäriksi maukkaan regularin. Päivä lähti käyntiin ja me lähdettiin kohti kaunista ostoskatu Vaci Utcaa. 
Ei tosin päästy kovin pitkälle kun Desigualin odotettu liike nappasi meidät alennuksiinsa. Löysin söpöt housut ja isäntä hauskan apina-paidan. Olin kai niin tärinöissäni niistä sen kuumuuden keskellä että oli pakko pysähtyä istumaan. Läheltä löytyi onneksi salaattibaari josta sain annoksen haluamillani aineksilla. Jatkettiin matkaa ja ilma oli niin lämmin että tapahtui jotain ennenkuulumatonta: Isäntä otti sukat pois! 


Vaci utcaa jatkaessa eteenpäin alkoi suuret ravintola-alueet sisäänheittäjineen ja liikkeet olla aika turistikrääsämäisiä. Katu loppuu yhdelle euroopan suurimmista kauppahalleista.  Kauppahalli // Central market hall // Vasarcsarnok 
Tavaraa oli jos jonkinlaista ruoista vaatteisiin ja matkamuistoihin kolmessa kerroksessa mutta väen paljous kuumuudessa alkoi pian ahdistaa. Pienen huiviostoksen jälkeen lähdettiin kävelemään joen rantaa pitkin takaisin kämpille.

 Vapauden silta // Liberty bridge // Szabadsag hid
Kuninkaanlinna // Buda castle // Kiralyi var

Pyhän Tapanin kirkko // St. Stephens basilica // Szent Istvan Bazilika

Unkarin valuutta, Forintti.  
1000 forintin setelissä ( = 3,20€) on paikallinen kaunis mies, Matias
Pitkän kävelyn ja kaupoissa kiertelyn jälkeen oli ihana tehdä ruokaa, juoda iltapäiväkahvit sängyssä, ottaa pikku nokoset ja sovitella päivän löytöjä.

Toisena päivänä mentiin vielä isoon WestEnd- kauppakeskukseen joka oli muutaman metropysäkin päässä keskustasta aivan Nyguatin aseman vieressä. WestEndistä olin odottanut lähinnä Retro nimistä liikettä ja sieltähän löydettiin alennuksesta vaikka mitä kivaa ja rentoa.


 Nyguatin asema // Nyugati palyaudvar

En omista kunnon aurinkolaseja joten niitä hieman tsekkailin. Hinnat oli hieman halvemmat kuin suomessa. Näitä laseja sovitin ja sovitin ja pähkäilin mutta jätin kuitenkin kauppaan. Ihan kivat, ajattomat peruslasit mutta se "wow" jäi vähän kokematta. Illalla hiukan niitä vielä kuitenkin harmittelin. Keskustassa ei oltu optikkoliikkeissä käyty joten lähdettiin vielä katsomaan josko sieltä löytyisi jotain. Ja siitähän se löytyi heti kulman takaa, Plastik -niminen liike. 


Plastikissa oli aivan ihana tyttö myyjänä joka ensin kyseli millaista haen ja mistä tykkäisin ja sitten alkoi puuvillahansikkaillaan kiikuttamaan erilaisia malleja sovitukseen. Isäntä taisi ehdottaa heti ensimmäisenä eräitä laseja ja tyrmäsin ne jotenkin liian värittöminä ja mielikuviini sopimattomina. Sovitin taas ainakin kymmentä eri merkkistä paria jotka oli liian tummia, liian rouvia, liian sitä ja tätä ja päädyin sovittamaan uudestaan niitä Isännän ehdottamia. Myyjäkin oli jo aiemmin sanonut että väri sopii ihonsävyyni ja on jotenkin niin "fresh" muutenkin. Pienen palaverin jälkeen lähdettiin pankkiautomaatille ja kassan kautta ulos. Nälkäisinä.

Lähellä oli ihanan tunnelmallinen. boheemin tyylikäs Wine House. Isäntä söi paikallista perinneherkkua langosia ja itse tilasin juustolautasen. Tosin se piti käyttää takaisin keittiöllä pähkinöiden takia. Jälkiruoaksi lasi unkarilaista shampanjaa.

Joku juustolautasella tuijotti minua.


 Aivan ihana pieni paikka.

Shoppailu Budapestissa voi olla edullistakin alennusmyyntien aikaan tai jos kiertää kauppoja hieman kauempaa ihan keskustan turistirysistä. Merkkituotteitakin voi saada hiukan edullisemmin. Ruoka ja juoma ainakin ovat edullisempia verrattuna suomen hintoihin. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kivan oloinen kaupunki!

Voi, että kuinka hyvännäköiset ne tokat lasit olisivat olleet! ja ekatkin olivat oikein mukavan näköiset. Nuo sun ostamatlasit taas olivat huonon väriset ja raskaan näköiset. Noissa muissa laseissa näytit itsekin paremmalta. Meillä on ilmeisesti ihan eri maku. :D

Mut tuo kaupunki vaikutti kyllä olevan munkin makuun. Siellä vois piipahtaa. :)

Sarita kirjoitti...

Niinpä, makuasioita. :D
Kaupunki oli kyllä tosiaan ihana.