lauantai 5. huhtikuuta 2014

Siemenleipä

Moni on kysellyt siemenleipäni ohjetta joten tässä se nyt tulee. 

Ohjeessa on edelliseen lähes hiilarittoman namileivän ohjeeseen verrattuna enemmän siemeniä ja vähemmän juustoa ja munaa, ne ei ole edes pakollisia. Leivästä on monia variaatioita joten lue ohjeet ensin loppuun ja päätä sitten mistä/miten haluat leipäsi tehdä.Perusmassa: 6 dl siemeniä
esimerkiksi: 

1 dl pellavansiemeniä
2,5 dl kurpitsansiemeniä
2,5 dl auringonkukansiemeniä

2 dl vettä tai pakuriteetä

lisäksi:
1dl vettä tai pakuriteetä
2 rkl chiasiemeniä

suolaa ja haluamiasi mausteita
Itse laitoin kurkumaa ja mustapippuria

muut lisukkeet, ks. alta* 


Laita pellavan-, kurpitsan- ja auringonkukansiemenet likoamaan 2 desiin nestettä. Liota 2-12 tuntia. Jos liotat yli 2 tuntia, laita kulho jääkaappiin. 12 tuntia liottaessa, vaikkapa yön yli, voit lisätä vielä ylimääräisen desin nestettä. Sekoita välillä niin neste imeytyy tasaisesti siemeniin. 

Sekoita chiasiemenet desiin nestettä. Puolen tunnin päästä siemenet ovat imeneet nesteen itseensä ja on syntynyt hyytelö. Sekoita tasaiseksi. Säilytä jääkaapissa siihen asti että muut siemenet ovat lionneet.

Blendaa liotetut siemenet tasaiseksi massaksi yleiskoneella. Siirrä massa kulhoon. Lisää sekaan chia-hyytelö, mausteet ja haluamasi lisukkeet *.  Sekoita hyvin.

Vuoraa pelti leivinpaperilla ja levitä massa tasaisesti pellille. Voit ruuduttaa leivän jo valmiiksi 12 palaan. 

Uuni 225'c ja 20min. 

Sammuta uuni ja anna leivän olla vielä uunissa hiukan kuivumassa. 

Varsinkin jos teit pelkän siemenversion niin saat rapsakampaa näkkäriä kun tässä vaiheessa leikkaat leivän paloiksi, kääntelet palat ympäri ja laitat takaisin uuniin kuivumaan. 


* Halutessasi tai jos et käytä chiahyytelöä voit lisätä 1-2 kananmunaa antamaan rakennetta. Maukkautta tuomaan voit lisätä myös desin tai pari juustoraastetta mutta sekään ei ole pakollista. 

Osan siemenistä voit myös korvata leseillä tai hiutaleilla. Niitä ei tarvitse liottaa. Pelkillä siemenillä tehty leipä on näkkärimäisempää. Variaatioita on niin paljon kuin keksit. Itse saatan lisätä perusainesten joukkoon vielä esim desin tattarilesettä, yhden munan ja desin juustoraastetta. Näin leivästä tulee kuohkeampi ja mehevämpi.Yhdessä leipäpalassa perusmassalla on 
4,2g hiilihydraattia, 6,3g proteiinia ja 10g hyvää rasvaa. 

Nautiskele haluamillasi täytteillä. 

Ei kommentteja: