torstai 26. joulukuuta 2013

TAIDE: Tilaustyön vaiheet


Elämänpolulla, 2013

Erään tilaustyön tarina.

31.1 2013. Saan sähköpostin jossa kysytään tauluistani. Kysyjä on netissä "eksynyt" kotisivuilleni, ihastunut töihini ja nyt kyselee tietoja sekä hintoja. Hänen lempparitaulunsa ovat tekemäni tilaustyö ja toinen vapaana oleva työ joka on kuitenkin hänen pudjettiinsa liian kallis. Molempia tauluja yhdistää kuitenkin rouhea veitsitekniikka.Hyväksyntä, 2006Salaisuuksia, 2006

Sovimme siis tilaustyöstä. Pyydän häntä kertomaan itsestään, toiveistaan ja lähettämään kuvia taulun paikasta ja asioista joista hän pitää. Olohuoneen tapetti, jolle taulu on tulossa, on esimerkiksi tälläinen.Kokonaiskuva miljööstä ja tilaajasta alkaa hahmottumaan. Hänen mainitsemat taulutkin kertovat millainen miellyttää. Toiveet taulun suhteen ovat tälläiset: 

Valkoinen, tumma harmaa, turkoosi ja hopea. Suorakaiteen mallinen ja vaaka.


"Ajatus, mitä taulu minussa herättää, liittyy lähinnä ornamenttikuvion jatkuvuuteen... että elämä jatkuu ja siinä on erilaisia muotoja... ehkäpä ornamenttikuvio voisi heijastaa myös eräänlaista elämän polkua."


2.2 2013. Teen tilaajalle tarjouksen joka perustuu hänen budjettiinsa. Hinta määräytyy aika pitkälle koon mukaan ja otan myös huomioon sen minkä kokoisia pohjia minulla on jo valmiina. Kerron myös että ihan samalla sekunnilla en ole taulua tekemässä koska olen kokopäivätöissä muualla. Eli ainakin muutamaan kuukauteen saa varautua. Tilaaja hyväksyy tarjoukseni.

7.2 2013. Tilaaja maksaa minulle puolet taulun hinnasta. Summa menee tarvikkeisiin että pääsen taulussa alkuun. Alitajunta alkaa työstämään ideaa. Eräässä sähköpostissa tilaaja lisää toiveen: 

"Olisiko mahdollista jos kiehkuroita olisikin mahdollisimman vähän, ennemminkin kuin yksi polku, mikä menee taulun läpi..."  


22.2.2013 Inspiraatio iskee ja alan piirtämään luonnosta. Ensin ruutupaperille mittakaavassa. Lähetän kuvan luonnoksesta tilaajalle ja jännitän vastausta. Vastaus tulee pian:

"Kiva, anna mennä vaan!" 
4.3 2013. Pääsen vihdoin aloittamaan maalaamisen. Teen ensin mustavalkoharmaan luonnostelun että näen toimiiko ideani kankaalla. Meillä käy ystäviä ja taulu saa jo nyt kehuja. Eräs yllättyy kovasti että teen mustavalkoista työtä.

13.3 2013. Turkoosi alkaa tulla kuvaan mukaan ja taulusta tulee "vahingossa" hiukan maisemamainen. Ihan mukavan näköinen mutta tuskin tilaajan mieleen. Olemme sopineet sähköpostitse että taulu valmistuu huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa.
14.4 2013. Pääsen taas kiireiden jälkeen jatkamaan. Kuva alkaa saamaan terävämpää muotoa.29.4 2013. Taas maalataan. Laitan vielä sähköpostia mietteistäni tuosta maisemamaisuudesta ja kuvan. Tilaaja sanoo että rouheampaa saisi olla. Olen samaa mieltä.3.5 2013. Riehaannun palettiveitsen kanssa. Taulu alkaa saamaan rouheutta ja kerroksellisuutta. Mieleeni tulee tähtisumut ja avaruus. Saan taulun valmiiksi ja kuvattua. Lähetän kuvan tilaajalle ja lopputulos hyväksytään. Tilaajan 7-vuotias tyttö kysyy kuvan nähtyään: 

"Hohtaako se pimeässä?" 

Hyvä idea mutta valitettavasti ei. Taulun nimeksi tulee Elämänpolulla.


22.5 2013. Tilaaja on maksanut loput hinnasta. Taulu lähtee hyvin pakattuna matkahuollon kyydissä kohti kotiaan. 

18.12 2013. Saan taulusta kuvat omalla paikallaan olohuoneessa. 
Kyselen vielä tilaajalta: Onko taulu ollut sellainen kuin pitikin?

"Olen ollut tosi tyytyväinen tauluun. Värit olivat juuri sellaiset kuin halusin ja kunhan vielä saan lampun taulun lähettyville niin taulu pääsee oikeuksiinsa kimalluksineen."


Story of one of my painting. The costumer was satisfied.
Mission accomplished.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hello! Kiintoisa postaus!

Paljonko työsi keskimäärin maksavat ja mikä on ollut hintahaarukka viime vuosina?

Ovatko tuollaiset kiehkurakuviot sinulle ominaisinta tyyliä? Jotenkin on tullut sellainen kuva. Teetkö myös esittäviä töitä esim aidoista luonnonmaisemista vai onko sinulla lähinnä abstrakteja ja ornamenttimaisia töitä?

Jos teet myös realistisempia maisemia, ihmisiä, eläimiä, kaupunkinäkymiä yms, olisi kiva nähdä blogissasi niitäkin. Olen nähnyt vain lähinnä suht samantyyppisiä abstrakteja tai koristeellisia, tyyliteltyjä aiheita. Vaihtelu kiinnostaisi.Itsekin maalaan ja piirrän.

- Jepsu

Sarita kirjoitti...

Hei! Kiitos kommentistasi..
Työni ovat hinnoiteltu suurimmalta osin koon mukaan. Esimerkkinä vaikka koko 80x80 n. 300€.

Kiekuraa olen tehnyt aika paljon koska sitä on niin paljon tilattu, se oli alkuaikoinani sellainen oma juttu. Yhdistän esittävää abstrakteihin teemoihin yhä enemmän. Tunnetiloja, tunnelmia ja joitain töitä graafisemmalla otteella. Teen nykyisin suurimman osan töistä tilaustöinä joten yritän tehdä niistä tilaajien näköisiä. Symboliikalla on tärkempi osuus kuin sillä että asiat esitettäisiin juuri niin kuin ne oikeasti ovat.

Kaikki työni näet täältä:
http://pikkutaivaanrannanmaalari.com/albumi/taidetta/

Millaista itse tykkäät tehdä? Onko niitä jossain näkyvillä?

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksesta! Sinulla on tosiaan oma tunnistettava tyyli ja tietty värimaailma, jota selvästi entiten käytät. Se on jotenkin kiva juttu!

Itse olen maalannut vain kotiini ja en ole vielä raaskinut myydä mitään. Olen maalannut eniten öljy-ja akryyliväreillä. Opiskelin maalausta vuosikausia ihan vain kansalaisopistossa yms. Ammattiin valmistavassa taidekoulussa en ole käynyt, mutta toisaalta eiväthän kaikki muutkaan töitään myyvät taiteilijat ole. Koulussa minulla oli aina yläasteella ja lukiossa kuvaamataidosta kymppi ja taulujani kohtaan on jo ollut kiinnostusta. Joissain kansalaisopiston tms taidenäyttelyissäkin niitä aikoinaan oli. Oletko sinä opiskellut taidemaalausta jossain ammatillisessa tai muussa koulussa vai oletko lähinnä itseoppinut? Miten sulla aikoinaan meni kuvis koulussa ja mitä numeroita sait kuvaamataidosta esim yläasteella ja lukiossa, jos sen kävit?

Montako taulua myyt keskimäärin vuodessa?

Olen itsekin harkinnut alkaa myymään taulujani ja kiinnostavaa seurata työtäsi. Sisustussunnittelu taitaa kuitenkin olla päätyösi?

Itse maalaan eniten suht realistisia muotokuvia ja maisemamaalauksia sekä asetelmia. Jonkin verran maalaan myös abstraktia, tyyliteltyä ja symbolista. Aikoinaan kuviksen opettajani kannusti taidealalle, mutta päädyin alunperin muulle alalle, joka kyllä myös kiinnostaa edelleen, mutta sen rinnalla voisi alkaa ammattimaisemmin myös taiteilla. :)

-Jepsu

Sarita kirjoitti...

Voi että, onpa kiva saada tälläistä kommenttia. :)

Olen ollut lapsena kuvataidekoulussa. Peruskoulussa kuvis taisi olla aina jotain 9 luokkaa. Takana on myös artesaani- ja media-assistentti opintoja joissa oli paljon taiteellista ja visuaalista puolta, siellä arvosanat yleensä 4 tai 5, asteikolla 1-5. (kumpaakaan koulua en tosin pystynyt terveysongelmien takia käymään loppuun. Pahimpien sairastelujen aikaan aloin tosiaan maalaamaan sitten aktiivisemmin ja näin harrastuksesta tuli laajempaa kun tauluja alkoi mennä kaupaksikin) Pappani oli taidemaalari ja suvussa muitakin taiteellisia persoonia joten voisi sanoa että hiukan sukuvikaakin on.

Päätyöni on tosiaan nykyisin sisustussuunnittelu joten opiskelun ja töiden takia en ole ehtinyt niin aktiivisesti maalata kuin aiempina vuosina.

Mielenkiinnosta katselin taiderekisteriäni niin olen maalannut vuodesta 2004 lähtien 161 taulua joista n. 120 olen myynyt. Eli 9 vuoden aikana reilun yhden taulun kuukaudessa. Mutta eihän se nyt viime aikoina ole ihan noin mennyt.

Olisipa kiva nähdä töitäsi! Tsemppiä maalailuihin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitti taas! Aika paljon olet jo näköjään maalannut. Kyllä tässä itsellänikin taas alkaa veri vetää entistä enemmän pensseleiden pariin.

Usein se taiteellisuus todellakin kulkee suvussa. Äitini on tehnyt monia upeita töitä ja samoin erityisesti yksi lapsistani. Poikani onkin oikeastaan visuaalisesti lahjakkain koko suvustamme. Soisin hänen päätyvän taidealalle tai esim arkkitehdiksi ja kyllähän hän kaikkea sellaista rakastaakin.

Itse myös kirjoitan paljon, joten saa nähdä mikä taidemuoto tässä perheessämme vielä nousee ykköseksi. Ehkäpä vielä joku päivä minäkin laitan töitäni esille nettiin. Kiitos tästä piristävästä ja kiinnostavasta blogistasi!

- Jepsu