torstai 21. helmikuuta 2013

Väriympyrällä: MUSTA


yö, tussi, hiili, piki, lakritsi Musta on suojaa, salaisuuksia, surua ja synkkyyttä mutta myös rokkia ja klassista tyylikkyyttä. Maskuliinisuutta, sporttia ja tekniikkaa. Musta imee kaiken itseensä. Se on suojamuuri jonne voi mennä piiloon. Mustasta väristä pitävät ovat itsenäisiä ja kontrolloivia. Voisitko kuvitella salmiakille muuta väriä?Oma musta kauteni on juuri nyt hiukan nostamassa päätään, varsinkin sisustuksessa terästävänä ripauksena. En ole ennen kauheammin mustasta pitänyt enkä halua sitä liikaa nytkään ympärilleni. Mustaa on tehnyt mieli laittaa päälle vain silloin kun olen kokenut tai kuullut jotain mieltä järkyttävää. Esimerkiksi kun sairastuin ykköstyypin diabetekseen teki mieleni pukeutua mustaan. Eräs tuttu olikin silloin luullut että minulta on kuollut läheinen. Silloin myös teki mieli tarttua mustaan värituubiin. Varjo entisestä, 2006Musta sade, 2006

Musta SISUSTUKSESSA

Musta on parhaimmillaan terästeenä. Suurina pintoina voit luoda dramatiikka. Musta tarvitsee rinnalleen aina ripauksen valkoista säilyttääkseen tasapainonsa. Hyvä valaistus on myös tärkeää kun käytät paljoa mustaa ettei tilasta tule liian synkkä. 

 musta ovi-kuva täältä


 

MUSTA PUKEUTUMISESSA

Mustaa pidetään yleisesti ottaen juhlavana ja tyylikkäänä. Musta on monelle se helppo valinta. Kokomusta vaatetus voi kuitenkin viestittää, että elämästä puuttuu jotakin. Siihen suojaudutaan ja se pitää loitolla. Mustilla vaatteilla erottaudutaan, säilytetään henkilökohtainen tila. Musta voi viestiä myös ahdistuksesta. Älä käytä mustaa masentuneena tai ihottumaisena. 


Klassikko: pikkumusta


VäRIANALYYSISSA

Kevät: Kirkkaat ja lämpimät:  Joillekin kirkkaille keväille käy musta mutta ei aivan kasvojen lähellä. 
Kesät: Murretut ja viileät: Ei löydy kartasta. (jos käytät mustaa niin käytä sitä vain alaosissa ja kuvioiden seassa.)
Syksyt: Murretut ja lämpimät: Ei löydy kartasta. (jos käytät mustaa niin käytä sitä vain alaosissa ja kuvioiden seassa.)
Talvet: Kirkkaat ja viileät: Musta
VÄRITERAPIASSA

Mustan tarve voi viestiä tarpeesta salata jotain tai suojautua joltain. Vain erittäin vahva ihminen voi suosia paljoa mustaa. Jossain tilanteessa mustaan kietoutuminen saattaa olla helpottavaa mutta älä käytä liikaa mustaa liian kauan ettet masennu entisestään ja eristäydy liikaa. Mustalla ei ole juurikaan terapeuttisia ominaisuuksia, jos ollenkaan. 

Mustan inho voi kertoa herkkyydestä. 
Mustan liika jyrkkyys saattaa suorastaan pelottaa. 
Musta RUOASSA

Kasvien mustat sävyt ovat yleisesti ottaen sinisten antosyaanien synnyttämiä värejä. Esimerkkinä mustaherukka."Women think of all colors except the absence of color. 
I have said that black has it all. White too. Their beauty is absolute. 
It is the perfect harmony."

- Coco Chanel -
(joka muuten kehitti sen kuuluisan pikkumustan)

1 kommentti:

Riitta kirjoitti...

Hyvä Sarita :)!, taas mainioita kulmia yhteen väriin. Ja ihania kuvia :).
Riitta