lauantai 19. tammikuuta 2013

Vadelma-mulperikeksihkön yritystä

Olen ollut kohta viikon jossain ihme flunssassa. Kiukuttelen suklaan ja juustojen perään... On siis pakko keksiä jotain päiväkahvieni kaveriksi tai satunnaisten herkkuhimojen korvaajaksi. Tänään oli jo sen verran voimia keittiössä puuhasteluun joten ajattelin kokeilla jotain pientä.

Kiitos hyvää-blogista bongasin ihanan mustikka-kookoskeksi-ohjeen jota sitten muokkasin hieman omaan makuun sopivammaksi ja ruokakaapista saatavien aineksien mukaan. Ei olisi kannattanut! :D Pieleen meni mutta virheistä voi oppia.

Oikea ohje siis menee näin, suluissa perässä omat sävellykseni ja analyysi.


Mustikka-kookos-aamupalakeksit (gluteenittomia, maidottomia ja sokerittomia)
3 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita (tattarihiutale)
2 dl kookoshiutaleita/-lastuja
1 dl manteleita (korvasin liotetuilla auringonkukansiemenillä)
3 banaania (ajattelin että haluan laittaa vain yhden banaanin ja korvata muut mulperilla ja lisämarjoilla. Tämä oli ehkä suurin virhe, banaani olisi pitänyt taikinaa paremmin kasassa.)
1,5 dl pakastemustikoita (vadelmia 2,5dl koska mustikoita ei ollut ja halusin hieman kirpsakkaamman kaverin mulpereille)
5 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 rkl kotimaista hunajaa (steviaa)
1 tl vaniljauutetta (vaniljaa jauheena)
0,5 tl suolaa 
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Hienonna mantelit (auringonkukansiemenet) muruksi, esimerkiksi sauvasekoittimella. (tässä vaiheessa annoin mulpereidenkin vähän aikaa pyöriä tehosekoittimessa  siementen kanssa että hieman pehmenevät ja pienenevät) Sekoita kaurahiutaleet (tattarihiutaleet), kookoshiutaleet, mantelimuru (auringonkukansiemenet ja mulperit) ja suola kulhossa. (proteiinipitoisuutta epätoivoisesti lisätäkseni laitoin myös 0,5 dl riisiproteiinijauhetta) Soseuta banaani(t) esimerkiksi haarukalla tai sauvasekoittimella. Sekoita banaanisose kuivien ainesten sekaan. Sulata kookosöljy juoksevaksi vesihauteessa ja sekoita taikinaan. Lisää myös hunaja ja vaniljauute. (stevia ja vaniljajauhe) Sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi sekaan jäiset mustikat,(vadelmat) sekoita vain parilla kauhaisulla, jotta eivät värjää taikinaa.









Annostele taikinasta parin ruokalusikallisen kokoisia palloja uuninpellille leivinpaperin päälle. Litistä palloja esimerkiksi lusikalla. ( Tässä vaiheessa huomasin että ei toimi tämä. Eivät pysyneet sitten millään koossa joten lätkäisin vain koko taikinan pellille ja tasoittelin. Yksi iso keksi! )


Voit lisätä keksi(e)n pinnalle halutessasi muutaman mustikan ja kookoslastun. Paista uunin keskitasossa noin 20 minuuttia tai kunnes keksit ovat saaneet kultaisenpaahteisen sävyn ja ihana tuoksu leijailee nenääsi.
Ja mikä tuoksu tosiaan tulvahtikaan uunista! Kookoksen ja vadelman ihanat paahteiset aromit. Ah! Koostumus oli kuitenkin aivan pielessä, edelleen. Jokunen kohta saattoi pysyä hiukan kasassa. No se suotakoon anteeksi poropeukalolle joka tekee keksiä ensimmäistä kertaa elämässä. Tuli aivan mieleen lapsuudesta kun isosiskoni kanssa tehtiin kaurahiutale-kaakaoseosta ja se laitettiin pakastimeen joksikin aikaan. Eihän sitä olisi millään malttanut odottaa että se valmistuu ja sitä pääsee lusikalla murtamaan palasiksi. Muistan sen viileän kaakao-kauran maun vieläkin. 
Maku oli keksimössössäni kohdallaan mutta ensi kerralla tiedän että taikinan tulee olla kosteampaa (ne banaanit!). Ihan surutta olisin sen saanut vetäistä vaikka tehosekoittimessa myös tanakammaksi. 




Kelpasi päiväkahvin kanssa lusikoitavana versiona. Tähän sopisi niiiiiin hyvin vaniljakastike tai -jäätelö kaveriksi, tai tuorejuusto, tai kermavaahto, tai..... (Syvä huokaus!) 
Onko siellä ruutujen toisella puolella keksinteko-guruja jolla olisi muita vinkkejä? 

Ei kommentteja: