perjantai 18. tammikuuta 2013

Testissä: FOOD DETECTIVE

Sain testiin ruokayliherkkyystesti Food detectiven. Ajoitus ei olisi voinut olla täydellisempi.

Reilu kuukausi sitten minulla todettiin jo vehnä- ja ruisallergiat sekä otettiin ihokoepala ihokeliakian varalta  Keliakiaa ei onneksi ollut. Viljoihin oireeni silti kuitenkin vahvasti liittyivät kuten epäilinkin. Toisin kuin lääkäri. Tämä ihotautien erikoislääkäri oli nimittäin sitä mieltä että joka puolelle kehoani nousevat kipeät ja äärimmäisen kutisevat rakkulat ovat vain karvatupentulehdus ja että iho muuttuu iän myötä. Myöskään kuulemma allergiat eivät liity MILLÄÄN tavalla atopiaan. Testitkin määräsi vain "mielenrauhasi takia".

Se on jännä juttu että nuo "karvatupet" tulehtuu aina kun syön viljaa... ja rauhoittuvat kun en syö. Hmm.... Eli siltä puolen jäin aika yksin asian kanssa mutta se nyt ei ollut mikään uusi asia tai yllätys kun niin monta vuotta tämän asian kanssa paininut. Pääasia että sain nuo testit ja jotain selvisi.


Allergiat joita sairaalassa prick-testeillä katsotaan ovat välittömästi näkyviä. Yliherkkyydet joita taas tällä food detective testillä mitataan ovat sellaisia jotka voivat näkyä viiveellä ja sen takia hankala tunnistaa. Pidemmän aikaa olen epäillyt että syön edelleen jotain joka aiheuttaa oireilua mutta en vain ole saanut kiinni mikä se on. Maitotuotteista olen kyllä tiennyt että niitä pitäisi välttää mutta kun juusto on vaan niin hyvää enkä ole siitä raaskinut luopua! Nyt kuitenkin testi tuli hyvään saumaan ja taistelutahto saada iho taas kuntoon on kova.

Jouduin hiukan kiireessä testin tekemään mutta luin ensin huolellisesti ohjeet. Ohjeet olivat todella selkeät. Diabeetikkona olen tottunut noiden verinäytteiden ottamiseen joten uskalsin testin tehdä yksin.


Kiireestä johtuen kuvat on osin tosi huonoja, varsinkin nuo tulokset. Tästä vielä tummenivat nuo pisteet aika lailla. Sitten tuloksiin:

Tummansiniset: VÄLTÄ
-vehnä
-maissi
-lehmänmaito
-kananmuna
-purjo
-palkokasvit (herneet, linssit, pavut)
-hiiva

Keskisiniset: VÄHENNÄ
-ruis
-manteli
-peruna
-selleri
-paprika
-maapähkinä
-kaakaopapu

Vaaleansiniset: TARKKAILE
-kaura
-valkoinen kala
-kaali
-meloni
-soijapapu
-appelsiini, sitruuna

Viljat eivät yllättäneet. Purjo, palkokasvit, manteli, peruna, selleri, paprika, maapähkinä, kaura, valkoinen kala, soija sekä sitrukset taas sillä tavalla yllättivät että olen niitä syönyt todella vähän ja/tai vältellyt jo vuosia ja silti elimistössäni on niille vasta-aineita. Yllättäviä olivat sen sijaan kananmuna ja kaakao.  Hiiva selittää paljon. Lehmänmaito oli jo aavistettavissa ja näistä ehkä "tuskallisin" tulos. Voi ja kaikki ihanat juustot pitää jättää nyt joksikin aikaa. Toiseksi järkyttävin on ehkä kaakao. Siis elämää ilman suklaata!

Eli paljon reagoi sellaiset mitä paljon tällä hetkellä syön, se on loogista. Nyt tietää taas vähän enemmän suuntaa minne lähteä. Kasvisten ja marjojen syönti tulee lisääntymään ja vanhoja reseptejä pitäisi kokeilla nyt vaihtoehtoisilla menetelmillä. Haasteellista mutta avartavaa! Nyt vain metsästämään maidottomia, viljattomia ja munattomia reseptejä tai kehittelemään niitä itse. Siemenleipäni koostumus menee ainakin uusiksi. Ystäväni vinkkasi myös mistä suklaata voi tehdä ilman kaakaovoita ja -jauhetta. Palaan näihin myöhemmin.

Testin ohjeet olivat hyvin selkeät ja testi oli helppo tehdä. Suosittelen lämpimästi!
Mitä testiin vielä kaipaisin olisi mm. ananas, päärynä, vadelma, kookos, kirsikka, tattari, sipuli, ohra, punajuuri ja ehkä auringonkukan ja kurpitsansiemenet.


Testistä ja yliherkkyysmekanismeista voit lukea lisää  Food detectiven sivuilta. 

2 kommenttia:

Miia kirjoitti...

Mieki järkytyin tosta siun kaakao tuloksesta :O Ei muuta ku häntä pystyyn ja uusia reseptejä kehittämään :)

Sarita kirjoitti...

Joo, eikö oo kamalaa?! Kiitos myötäelämisestä.. <3