maanantai 10. joulukuuta 2012

Väriympyrällä: SININEN


mustikka, meri, lemmikki, sähkö, taivas, koboltti, jää, kissankello, yö 
Sininen on rauhaa, viileyttä ja keskittymistä. Intuitiota, luovuutta ja maskuliinisuutta. Tyyneyttä, turvallisuutta ja rehellisyyttä. Perusväri joka avartaa, lisää loogista ja analyyttistä ajattelua. Sinisen meren keskellä tai kaamoksen sinisessä hetkessä et voi olla rauhoittumatta.


Oma sininen kauteni on työn alla. Teininä siitä pidin kovastikin. Viime vuosina olen sinistä suorastaan inhonnut ajoittain ja toisaalta yrittänyt itseäni siihen siedättää. Varsinkin tummansininen on aiheittanut kylmiä väreitä.  Vuonna 2010 tein tälläisen siedätys-yrityksen maalamalla sen vuoden oman kuvani kokonaan siniseksi. Siihen liittyy itselleni tärkeä tarina.Diagnoosi: Outolintu, 2010SININEN SISUSTUKSESSA

Raikastavaa sinistä käytetään yleensä tiloissa joissa halutaan rauhoittua. Makuuhuoneissa, kylpyhuoneissa ja kylpylöissä. Viileä sininen avartaa ja viilentää tilaa. Vaaleansininen auttaa muistamaan paremmin. Sinisessä voi tulla herkästi hyviä ideoita mutta niitä ei kannata toteuttaa saman värisessä tilassa. 
sinINEN PUKEUTUMISESSA

Sininen on univormun väri. Viestii järkevyyttä, auktoriteettia ja rauhaa. 
VÄRIANALYYSISSA

Kevät: Kirkkaat ja lämpimät: Taivaan- ja kirkkaansininen 
Kesät: Murretut ja viileät: Farkun- ja savunsininen
Syksyt: Murretut ja lämpimät: Kiinan- ja laivastonsininen
Talvet: Kirkkaat ja viileät: Sähkön- ja jäänsininen
VÄRITERAPIASSA

Sinisen tarve voi viestiä uupumuksesta ja tarpeesta olla omissa oloissaan. Liika sininen voi saada kuitenkin ihmisen olemaan liian ankara, kriittinen ja kontrolloiva.  Silloin ihmisestä tulee muille vaikeasti lähestyttävä. Sininen voi auttaa erilaisissa peloissa. Sinisen inho voi kertoa yksinäisyydestä tai sen pelosta.SININEN RUOASSA

Kasvien siniset sävyt ovat antosyaanien synnyttämiä värejä. Antosyaanit edistävät esimerkiksi silmien terveyttä. Todellinen antosyaanipommi on kotimainen mustikka. Sinertävien flavonoidien uskotaan parantavan muistia ja hidastavan vanhenemista.Taiteilijoilla on usein sinisiä kausia. 

Picassolla se oli 1901- 1904.
(alempi kuva täältä)"I think I have something tonight 
that's not quite correct for evening wear.
Blue suede shoes." 

-Elvis Presley-


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sininen on väri josta tykkään, onhan se näkyvän taivaamme väri. Mietin vain sitä. että kuka on määritellyt värien merkityksen ihmisen ajatuksiin ja elämäntilanteisiin sopimaan,tai hylkäämään niistä jonkun. Liittyyköhän siihen "
maagisia" juttuja?Vaiko vain "normaalia",terapeuttista havannointia, jotka joku on joskus kirjoittanut ylös ja julkaissut jossakin.

Anonyymi kirjoitti...

No niin, nyt ei sitte MUSTIKKAKAAN ole terveyteen vaikuttava antioksidantti1 EU on kieltänyt mustikan mainostamisen terveyttä edistävänä marjana.(ILTA-LHDESSÄ)