lauantai 15. joulukuuta 2012

Testissä: MUSTA SAIPPUA


Shea WaLe Alata Simena "Ashanti Style" Soap - musta saippua

Perinteinen ja aito afrikkalainen musta saippua.


Musta saippua valmistetaan palmuöljystä ja tuhkasta, jota saadaan paikallisista kasveista ja puiden kaarnasta/kuoresta (palmupuu, karitepuu, banaanipuunlehti, kaakaopalko) ensin kuivattamalla ja sitten kattilassa paahtamalla. Näin syntyy mustan saippuan ainutlaatuinen väri, rakenne ja tuoksu. Se suojaa ja kosteuttaa ihoa hyvin. Sitä käytetään mm. ihon ongelmatilojen, kuten aknen, allergian ja ihokarvojen ajelun aiheuttamien näppylöiden hoidossa. Sitä voi käyttää myös hiusten, vartalon ja kasvojen pesussa ja puhdistamisessa. Se sopii yhtä hyvin rasvoittuvalle kuin kuivalle tai ihottumaiselle iholle. Se myös ehkäisee hajujen syntymistä.

Leikkaa saippuasta halutun kokoinen pala käyttöön. 
Muotoile ja tiivistä tämän jälkeen saippuapala veden kanssa.Säilytä saippuapalaa kuivassa. Musta saippua imee itseensä kosteutta ja liian kosteassa säilytettynä se muuttuu pehmeäksi. Näyttää ihan raakasuklaalta kun tein pienen koe-eräsaippuan tuossa sydänmuotissa. 


Sitten tositoimiin. Saunaan ja pesulle.  Hämmästyksekseni saippua vaahtosikin tosi paljon. Pesun aikana tuntui että iholle muodostuisi jännä kalvo. Eikä todellakaan kuivattanut vaan iho tuntui pehmeältä pesun jälkeen. Tuoksukin on todella mieto ja luonnollinen. Isäntä sanoi muutaman testikerran jälkeen: "Täähän on tosi hyvä saippua!"

Selosteessa mainittiin myös että "käytetään mm. ihon ongelmatilojen, kuten allergian aiheuttamien näppylöiden hoidossa." Itsellä on juurikin se tilanne nyt päällä. Ongelman aiheuttaja on mitä ilmeisimmin vilja tai gluteeni. Vahva epäilys on ihokeliakiasta. Koepalan oton takia on ollut pakko siedättää itseään viljalla vaikka näitä inhottavia, todella kipeitä ja äärimmäisen kutisevia rakkuloita silloin tuleekin.  Rakkulatkaan eivät ärtyneet mustasta saippuasta. Itseasiassa hiukan rauhoittuivat. 

Seuraava vaihe: meikinpoisto.
Vaahdotin saippuaa kunnolla ja aloin pyöritellä sitä kasvoille. Saippua tekee tosiaan jännän kalvon iholle joten pesua piti harrastaa ehkä hiukan kauemmin kuin normaalisti. Kasvot jäivät hiukan nahkeaksi joten tein pesun vielä toiste. Kasvot tulivat puhtaiksi ja pehmeiksi. Voi olla että itselläni toimisi paremmin että pesisin ensin vedellä suurimmat ja sitten lopuksi vielä viimeistely tällä. 


Todella mielenkiintoinen ja ilahduttavan kemikaaliton tuote. 

Suosittelen kokeilemaan!


Offtopic: googlettelin hieman mustasta saippuasta ja huomasin että sitä saa myös nestemäisenä. Kysyin aiheesta myös kokeilemani mustan saippuan maahantuojalta ja sain vastauksen: 

"nestemäinen musta saippua ei enää ole perinteinen afrikkalainen musta saippua, vaan ennemmin länsimainen keksintö. Ashanti-tyylinen saippua ei ole tarkoitettu sulattaa, mutta voit toki sitäkin kokeilla."

Mielenkiinnosta tein pienen "empiirisen" kokeen. 2dl lämmintä vettä lasipurkkiin ja pala mustaa saippuaa murennettuna sekaan. Hyvin suli saunan lämmössä nestemäiseksi. Siitä sitten suppilon avustuksella lasipulloon. Yön aikana saippua oli sakkautunut pohjalle mutta ravistettuna sekoittui hyvin. 
Isännän arvio: "Aluksi iho tosin tuntui hieman nahkealta kun taas normi nestemäisen pesuaineen kanssa iho tuntuu liukkaalta. Suihkun jälkeen iho tuntui kuitenkin pehmeältä." Itse olin samaa mieltä. Vastaisuudessa käytämme tätä kuitenkin ihan originellina palasaippuana.

Mustaa saippuaa voit tilata Skin Organicsin verkkokaupasta:  

Ei kommentteja: