keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Väriympyrällä: VIOLETTI


Lila, syreeni, malva, laventeli, magenta, purppura, luumu, ametisti

Violetti on sisäistä rauhaa ja taiteellisuutta. Hengellisyyttä ja nöyryyttä. Aatelisuutta ja arvokkuutta. Sen luonne on hieman erikoinen, mielikuvituksellinen ja henkevä. Entisaikaan se oli kallis väriaine ja se yhdistettiin rikkauteen ja kunniaan. Purppura ja purppuranpunainen mainitaan myös Raamatussa usein. Moni violetin sävy on saanut nimensä kukalta tai kasvilta.
Oma violetti kauteni alkoi pian punaisen jälkeen. Maalasin ensimmäisen oman kotimme makuuhuoneen violetiksi. Yhdistin violetin silloin mm limenvihreän kanssa. Violetti näkyy vieläkin satunnaisesti pukeutumisessani ja on aina silloin tällöin tuleva ja menevä kausiväri. Sisustuksesta se on tosin jäänyt pois. 
Yö kuiskaa, 2006
violetti SISUSTUKSESSA

Violetin sävyt esimerkiksi luumu ja kanerva hiipivät sisustuksiin melkein aina syksyisin ja usein uusissa elämänvaiheissa. Voimakkaat ja tummat violetit tuovat dramatiikkaa ja juhlavuutta. Vaaleat violetin sävyt taas rauhoittavat, avartavat ja tuovat tilaan herkkyyttä. 

Violetti elvyttää luovuutta, mielikuvitusta ja keskittymiskykyä. Liikaa käytettynä se voi toisaalta eristää ja masentaa. Viileänä ja rauhoittavana värinä violetti soveltuu esimerkiksi makuuhuoneen väriksi sekä myös ympäristöön, jossa toteutetaan luovaa toimintaa.


Violetti sohva-kuva täältä ja upea lasikuva täältä.


violetti PUKEUTUMISESSA

Violetti viestii luovuudesta, herkkyydestä ja epäsovinnaisuudesta.

 VÄRIANALYYSISSA

Kevät: Kirkkaat ja lämpimät: Puhdas violetti ja kirkas lila
Kesät: Murretut ja viileät: Laventeli ja kanerva
Syksyt: Murretut ja lämpimät: Luumu ja tumma violetti
Talvet: Kirkkaat ja viileät: Sinivioletti ja syvä purppura


VÄRITERAPIASSA

Kaipuu violettiin voi kertoa tyytymättömyydestä, tarpeesta rauhoittua ja tehdä jotain luovaa. Se voi liittyä kykyyn ymmärtää ja kuunnella sekä itseään että muita. Violetista voi olla apua silloin kun elämä tuntuu raskaalta mutta masentuneisuuteen taipuvaisen olisi hyvä välttää liikaa violettia. Violetin inho voi kertoa kiintymyksestä materiaan.Violetti RUOASSA

Kasvien purppurasävyt ovat antosyaanien synnyttämiä värejä. Violettia sisältävät ruoat ovat täynnä antosyaniineja, jotka edistävät esimerkiksi silmien terveyttä.Sanotaan että violetti inspiroi tai auttaa löytämään inspiraation jos se on ollut kadoksissa. Esimerkiksi Richard Wagner sävelsi oopperansa violetissa huoneessa. Vincent Van Gogh maalasi maalauspohjansa ensin violetiksi. 

4 kommenttia:

AnnaS kirjoitti...

Kiitos asiallisesta linkityksestä. Kuten arvata saattaa purppura/violetti on lempivärini :)

Outi Valo kirjoitti...

Ihana sivu!

Outi Valo kirjoitti...

Ihana sivusto!

Sarita kirjoitti...

Kiitos Outi Valo! :)