lauantai 15. syyskuuta 2012

Väriympyrällä: PUNAINENFerrari, karmosiini, ruusu, koralli, pinkki, vadelma, aniliini, tomaatti, viini, rubiini


Punainen on voimaa ja energiaa. Intohimoa ja rohkeutta. Rockia ja rakkautta. Se lämmittää, elvyttää verenkiertoa ja virkistää. Toisaalta sen luonne on vaativa, vaarallinen ja agressiivinen. Liiallinen punainen voi aiheuttaa rauhattomuutta, ärsyttää ja kohottaa verenpainetta. Romantikkojen ja pienten prinsessojen suosima vaaleanpunainen on herkempi ja rauhoittavampi. Sen luonne on leijailevampi ja pehmeä kuin pumpuli, unelias ja haaveileva. 


Oma punainen kauteni alkoi jo pienenä. Ensimmäisen luokan koulukuvaan halusin välttämättä laittaa punaiset henkselit. Saman vuoden kevätjuhlassa olin juhlasalin lavalla  vaaleanpunaisessa prinsessamekossa juuri saamani hymytyttö-patsaan kanssa. Teininä en punaisesta välittänyt kunnes sitten eräänä iltana 17- vuotiaana löysin kellarista kirkkaanpunaisen pooloneuleen ja seuraavana päivänä se olikin taas luokkakuvassa. Olisin halunnut punaisen hääpuvun. Loppujen lopuksi sitten kuitenkin hääkimppuni ja muut asusteet, kengistäni lähtien olivat punaiset ja puku valkoinen. Sitten punainen alkoi hiipiä sisustukseen. Ajoittain on hiuksissakin ollut eri punaisia. Nykyisin omat punaiseni ovat lämmintä korallia ja oranssinpunaista, tummat ja kylmät punaiset ovat jääneet. 


PUNAINEN SISUSTUKSESSA

Punainen tuo voimaa ja juhlavuutta mutta voi kiireisessä arjessa tuntua suurina pintoina liian voimakkaalta ja ahdistavalta. Toisaalta se tuo väsyneelle voimaa energisyydellään. Punainen on parhaimmillaan tiloissa joissa seurustellaan ja halutaan pysyä hereillä. 
Rohkeampi valitsee sen makuuhuoneeseen. Punaisessa huoneessa ajan taju katoaa, siksi sitä käytetäänkin usein kasinoissa ja ravintoloissa. Punainen lähentää ja lämmittää. Vaaleanpunainen taas rauhoittaa ja vähentää ruokahalua. Valitse siis punaisesi voimakkuus sen mukaan kuinka voimakkaan tunnelman haluat luoda.Kuva täältä

Tehdessäni tutkimustyötä tätä varten löysin erään "idolini", sisustusarkkitehti Marko Paanasen unelman jonka hän haluaisi toteuttaa. Siinä on aika hyvin kiteytetty vaaleanpunaisen olemusta tilassa: Kauneussalonki PUNAINEN PUKEUTUMISESSA


Punainen antaa itseluottamusta. Se viestii iloisuudesta mutta myös vaativasta luonteesta. Punaiseen pukeutuva ei häpeile itseään. Punaisissa kengissä vauhti voi olla ripeämpi ja tanssittaa enemmän! Vaaleanpunainen taas henkii lempeyttä, empatiaa ja korostaa naisellisuutta ja tyttömäisyyttä.  
VÄRIANALYYSISSA

Kevät: Kirkkaat ja lämpimät: koralli ja lohi
Kesät: Murretut ja viileät: roosa ja viini
Syksyt: Murretut ja lämpimät: tiili ja tomaatti
Talvet: Kirkkaat ja viileät: fuksia ja pinkki

VÄRITERAPIASSA

Kaipuu punaiseen voi kertoa muutoksen tai lisäenergian tarpeesta elämässä. 
Punainen kannustaa eteenpäin ja rohkaisee tulemaan esiin kuorestaan. Vaaleanpunainen taas lohduttaa, auttaa ymmärtämään ja hyväksymään itsensä. Opettaa hellyyttä ja muiden huomioon ottamista. Vaaleanpunaisen inho voi kertoa läheisyyden ja turvallisuuden puuttumisesta. Punaista taas aletaan inhota auktoriteettien ärsyttäessä, kun on pakko tehdä jotain, eikä voi itse valita. 


punainen RUOASSa


Punainen kasveissa tulee karotenoideista, A-vitamiinin esiasteesta. Nämä ruoat ovat usein tulisia ja stimuloivia, täynnä energiaa. Punaiset ruoat taistelevat lykopeeninsa ansiosta syöpiä vastaan, tehostavat verenkiertoa ja karkottavat väsymystä. Mansikoiden herkullinen väri taas johtuu antioksidantista, joka estää tulehduksia. Flamingojen ja lohen punainen väri johtuu niiden syömistä ruoista joissa on runsaasti astaksantiinia.


Ihana punainen hömppäfakta: 
Barbie sai ensimmäisen autonsa, korallinpunaisen Austin Healyn vuonna 1962.

"Taiteilijat voivat maalata taivaan punaiseksi, koska he tietävät, että se on sininen. Meidän, jotka emme ole taiteilijoita, pitää värittää asiat sen värisiksi kuin ne ovat oikeasti tai muut pitävät meitä typerinä."
-Jules Feiffer-

Ei kommentteja: