sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Atoopikolle postia

Apteekin Terveydeksi!-lehden uusimmasta numerosta pongasin tälläisen pienen kirjoituksen
Eräs lukijani pyysi postausta atopiasta ja sen hoidosta. Tai että miten mie olen sitä hoitanut.
Olen ollut atoopikko pienestä asti. Aluksi se oli taiveihottumaa ja teini-ikäisenä alkoi levitä erityisesti kasvoihin. 2003-2004 tilanne räjähti käsiin ja olin päästä varpaisiin tulehtuneena iho- ja allergiasairaalassa sisällä kolmeen otteeseen 2 viikon jaksoja puolen vuoden sisällä. Kortisonia ja antibiootteja. Kyllähän se iho niillä aina parani muutamaksi viikoksi kunnes äityi pahemmaksi kuin aiemmin. Jouduin lopettamaan koulun.

Tämän kierteen sain katkaistua tiukalla vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, elämän rauhoittamisella ja allergeenien totaalivälttelyllä. Piti tehdä myös kivuliaita päätöksiä sen suhteen että esim eläimiä omistaville ystäville ja sukulaisille en enää mennyt kylään. Kahden vuoden ajan oli ruokavaliossani vain 16 ruoka-ainetta. Tuntui että kaikesta aloin reagoimaan ja välillä jopa pelotti syödä. Siihen aikaan en myöskään juurikaan nukkunut öisin sen infernaalisen kutinan takia. Eräskin aamu kun vielä tuskailin unettomana olohuoneen sohvalla, väsytti todella paljon mutta en uskaltanut nukahtaa. Tuntui että jos nukahdan, en jaksa enää hengittää.

Stressi vaikuttaa todella paljon ihoon. 1-tyypin diabeteksen puhkeaminen on tuonut myös kuvioon oman lisänsä. Tulehdukset paranee todella paljon huonommin ja se näkyy sekä ihossa ja muissa vaivoissa. Tällä hetkellä iho on aivan mahdoton ja tuntuu että mikään ei auta. Ihottuma on myöskin muuttunut. Lisätutkimuksia on meneillään. Kasvojen iho on ollut viime aikoina ihmeen hyvässä kunnossa joten meikillä, huiveilla ja muulla pukeutumisella saa pahimmat paikat yleensä piiloon. Kasvojen ihon monet katsovat mittarina onko iho hyvässä kunnossa mutta ihoa on myös muualla kuin kasvoissa. ;)  Kyse ei ole vain kosmeettisesta haitasta.

Hoitona olen käyttänyt muun muassa homeopatiaa ja vyöhyketerapiaa. Kunnollisen klassisen homeopaatin löytyminen oli mahtava juttu koko terveyteni kannalta. Syön vain puhdasta ruokaa, paljon kasviksia, marjoja ja teen kaiken itse. Yritän välttää suuria sokerimääriä koska sokeri ylläpitää tulehdusta. Nyt olen voinut pikkuhiljaa kokeilla taas uusia ruoka-aineita ja nyt niitä on jo n. 90! D-vitamiini on todella tärkeä ja sen päiväannos on itselläni noin 100 mikrogrammaa. Superfoodeja aloin kokeilla pari vuotta sitten. Atopian kannalta itselleni tärkeimmät on ollut chia-siemenet, toco ja pakuritee. Samaan aikaan löysin iholleni myös kookosöljyn ja aluksi sen vaikutus oli huikea. Sen jälkeen olen tutustunut avokado- jojoba ja pellavansiemenöljyihin. Kaikki todella hyviä mutta imeytyvät kunnolla vain jos sekoitan niiden kanssa kosteutta tuovaa aloevera-geeliä. Iho tottuu rasvoihin ja sen takia niitä pitäisi aika ajoin vaihdella. Luomukosmetiikan kanssa on ollut se ongelma että lähes kaikissa tuotteissa jotka ovat vaikuttaneet hyvälle on mantelia tai muuta jolle olen allerginen. Koko aika on kuitenkin haku päällä. Kosmetiikan kemikaalikuorman olen vähentänyt niin minimiin kuin voin ja korvannut tuotteita luonnollisemmilla.

Ihoni on siis äärimmäisen hankala. Kuiva, herkkä, ohut ja reaktiivinen. Oikeita tuotteita on todella vaikea löytää ja vielä vaikeampaa päästä testaamaan. Erinäisiä rasvoja kokeillessa onkin kulunut pieni omaisuus. Aiemmin jo kerroinkin että törmäsin taannoin mielenkiintoisiin ihonhoitotuotteisiin. Perjantaina sitten posti toi mukanaan odotetun paketin.

Sain aivan mielettömän upean ja ison paketin kokeiluun. Näitä tuotteita olen nyt sitten ihastellut ja viikonlopun aikana kokeillut ranteisiini, testatakseni reagoinko niihin.  Juuri koskaan en kokeile uutta tuotetta suoraan kasvoille koska lopputulos voi olla katastrofaalinen. Testailen niitä nyt jonkun aikaa ja sitten kirjoitan kokemuksistani juttua.

Luvassa on myös ihana kaupanpäällinen Comfort Zonen nettikaupassa tehtyihin tilauksiin.


Ihanaa uuden viikon alkua sinne ruutujen toiselle puolelle!


4 kommenttia:

S kirjoitti...

Supermielenkiintoinen postaus! Voimia, rakas <3

Sarita kirjoitti...

Kiva kuulla että pidit.. Ja kiitos! Halauksia sinne. <3

Miia kirjoitti...

Sie oot niiin IHANA <3 Vaikka siulla on tuhat ja yks vaivaa ja ongelmaa ni et ikinä kirjota niistä valittavaan sävyyn vaikka tiien että olo ei varmasti ole mukava ja väsyttää ja kaikkee, mutta tuntuu että aina jostain löydät jonkun kivan pikku asian joka helpottaa oloa millin verran. Et varmaan koskaan ees kiukkua tai sit et julkaise niitä ;) MIE TYKKÄÄN SIUSTA TOOOOOOSI PALJON :D

Sarita kirjoitti...

Voi Miia! Et usko kuinka paljon tuo lämmittää!!! Ihana kun ymmärrät, kiitos! Mie kiukuttelen kyllä kotona varmaan liikaakin, isäntä rukka. Mutta blogiin ne kiukuttelut ei kuulu vaikka joskus välillä aihetta sivuan.
Miekin tykkään siusta kauheasti! <3