maanantai 4. kesäkuuta 2012

Väriympyrällä: KELTAINEN


sitruuna, mango, aurinko, kananpoika, voikukka, kulta, sinappi, keltuainen, hunaja, okra

Keltainen on ensimmäinen väri jonka lapsena tunnistamme.

Keltainen on kuin aurinkoinen päivä, se antaa energiaa ja kaikki tuntuu sujuvan. Hilpeä ajatusten ja älykkyyden symboli. Iloinen ja optimistinen. Ilahduttava ja huumorintajuinen. Selkeyttää mieltä ja edistää oppimista. Kevyt ja ilmava. Raikas ja ennakkoluuloton. Keltaisen värin ystävät ovat yleensä  terävä-älyisiä, positiivisia, oikeudenmukaisia sekä rehellisiä ihmisiä. Keltainen torjuu kielteisiä ajatuksia ja selkeyttää mieltä.  Oma keltainen kauteni alkoi teininä rakkaudesta auringonkukkiin. Ensimmäisen pienen taulunikin maalasin auringonkukasta. Opiskelijaboksini 16- vuotiaana oli sisustettu sinisellä ja keltaisella. Keltainen väistyi punaisen tieltä ja palasi muutamien vuosien päästä violetin kera. Nykyisin se on kausiväri joka hilpeydessään pulpahtelee silloin tällöin. Viime aikoina olenkin sitä jonkin verran käyttänyt pitkästä aikaa myös vaatetuksessa. Näyttelyssäni huhtikuussa oli väreinä keltaista, sinistä ja metalleja. 


Keltainen sisustuksessa


Keltainen lämmittää ja valaisee tilan kuin tilan, erityisesti ne joihin ei tule päivänvaloa. Keltainen on hyvä tiloissa joissa pitää olla virkkuna. Viime aikoina onkin näkynyt trendinä yhdistää kirkas keltainen aksenttina musta-valkoiseen. Pehmeämpää haluava valitsee murretumman ja vaaleamman keltaisen ja yhdistää sen luonnonvalkoiseen, ruskeaan ja/tai harmaaseen. Rohkeampi värien käyttäjä yhdistää keltaisen vastaväriin violettiin tai lähiväreihin vihreään ja oranssiin. 

Keltainen yleisesti ottaen suurina pintoina koetaan hyökkäävänä, varsinkin kirkkaimmat sävyt. Vaalean keltaisen sanotaan rauhoittavan.  Erään lastenlääkärin on kuultu toteavan pikkupotilaidensa parantuvan nopeammin kun hänen vastaanottohuoneensa maalattiin auringonkeltaiseksi. Keltainen edistää oppimista. Opiskelijat kuulemma menestyvät tenteissä paremmin jos heidän tenttikirjansa on keltaisella pöydällä. Erään tutkimuksen mukaan pariskunnat riitelevät  ja vauvat itkevät eniten keltaisissa huoneissa. Tässä kuin kaikissa muissakin väreissä pätee sama sääntö: mikä muille aiheuttaa päänsärkyä ja pahoinvointia voi jollekin toisella saada mitä parhaimman olon ja tuntemaan itsensä supermukavaksi. Jos siis pidät keltaisesta, anna palaa vaan! Aloita pikkuhiljaa ja seuraa tuntemuksiasi.


Mehiläiset ja muut pörriäiset tykkäävät eniten keltaisista kukista. 


Keltainen pukeutumisessa

Keltaista pidetään rohkeiden ihmisten värinä. Siihen pukeutuva säteilee onnea ja karismaa sekä viestii älykkyyttä. Keltaisiin pukeutuvan on sanottu olevan aktiivisia ja etsivän haasteita.

Värianalyysissa

Kevät: Puhtaat ja lämpimät keltaiset. Kulta ja mango
Kesä:: Viileät ja puuteroidut keltaiset: vaalea pastellisitruuna
Syksy:: Lämpimät ja murretut keltaiset. Okra ja sinappi
Talvi: Kylmät ja kirkkaat keltaiset: Sitruuna ja topaasiVäriterapiassa

Keltainen on valoisa, eloisa ja onnellinen, optimismin ja itsetunnon väri. Voi auttaa masennukseen ja purkamaan pelkoja. Keltaisen kaipuu saattaa kieliä työuupumuksesta.
Keltaisen inho voi viestiä itsetunnon puutteesta ja itsensä aliarvioimisesta. 


Keltainen ruoassa


Keltainen väri on usein merkki siitä, että kasvis sisältää paljon vitamiineja ja nämä kasvikset virkistävät oloa. Keltaiset värit kasvimaailmassa saavat alkunsa karotenoidista nimeltä ksantofylli joka on A-vitamiinin esiastetta. Yleisesti ottaen nämä ruoat ovat stimuloivia, täynnä energiaa ja auringonpaistetta. 
Erään keltaisen tarina: Valoa yöhön. 
1800-luvun lopussa ennen kuin sähkövalot keksittiin, Pariisissa art nouveau-taiteilijat (mm. Mucha) tekivät keltaisia julisteita, jotka levitettiin kaupunkiin. Ne 'valaisivat' ja piristivät tummaa kaupunkia.

Kuinka ihana keltainen onkaan!
-Vincent Van Gogh-


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa,kun saa lukea värien vaikuttavuuksista elämäämme, blogistasi! Omistan okran keltaiset läpikuultavat verhot, jotka ripustan takkahuoneen ikkunaan syksyisin. Niin ja ihanan taulun, joka "valaisee" vaatimattoman pirttini.

santra kirjoitti...

Hauska kuulla tuosta keltaisesta. Että työuupumusta...auttaa masennukseen. Viime syksynä jo iski keltaisen kaipuu ja nyt sitä on toteutettu kesäkukkien muodossa. En vaan o viel postannut sitä stooria. :)