maanantai 28. toukokuuta 2012

Väriympyrällä: VIHREÄ


jade, armeija, omena. minttu, lime, avokado, ruoho, oliivi, smaragdi, päärynä, metsä, myrkky
Vihreä huokuu elinvoimaa, luonnollisuutta ja ekologisuutta. Sen sanotaan olevan rauhallisin väri ihmissilmälle joten ei ihme että se on taustaväri luonnossa. Kukapa ei rakastaisi sitä vihreyttä joka keväällä puhkeaa saaden meidätkin taas heräämään eloon.
Vihreä vahvistaa, elvyttää ja rentouttaa. Rauhoittaa hermostoa ja sen sanotaan myös auttavan päänsärkyyn ja parantavan muistia. Motivoi, tasapainottaa, lisää luovuutta ja voi auttaa meitä kasvamaan henkisesti.

Oma vihreä kauteni alkoi puolen vuoden sairaalakierteen jälkeen 2004 kun aloin etsimään helpotusta allergioihini ja atopiaani ruokavaliosta ja luonnollisista keinoista. Rakastuin vihreään. Maalasin tuulikaapin limenvihreäksi ja eteisen seinän smaragdinvihreäksi. Aloin silloin maalata myös tauluja. Vaatteissa käytin omenanvihreää ja kirkkaanvihreää. Nykyisin vihreä on on/off kausiväri. Välillä tulee vihreän nälkä.Jalokivien syleilyssä, 2006

Pako, 2008Vihreä sisustuksessa

Harmonisen vihreässä tilassa oleminen on kuin rauhoittava kävely luonnossa: kiire häviää ja tuntuu kuin aika katoaisi. Vihreä on tässä ja nyt. Se ei murehdi menneitä tai tulevia. Monet julkiset tilat käyttävät sisustuksessaan vihreää, koska se rauhoittaa ja rentouttaa. Vihreissä huoneissa työskentelevillä on kuulemma muita vähemmän vatsakipuja. 

Puhtaat ja raikkaat vihreät tuovat luonnon sisälle ja varsinkin työtiloissa se antaa puhtia. 

Vihreän rinnalle sopivat hyvin luonnonmateriaalit, ruskean sävyt ja luonnonvalkoiset. Rohkeampi yhdistää vihreään sen vastaväriä punaista tai violetin sävyjä. Myös lähivärit, keltainen ja sinisen sävyt, erityisesti turkoosi tuo raikasta tunnelmaan yhdistettynä vihreään.  Moderni sisustaja käyttää vihreän paletin kirkkaampia sävyjä kun taas romanttisempi sen utuisempia sävyjä.
Jos vihreä ei iske sisustaessa, voit lisätä sitä neutraalina elementtinä huonekasvien muodossa.


Vihreä pukeutumisessa

Viestii rauhallisuutta, itsevarmuutta ja vakuuttavuutta. Osoittaa myös luovuutta ja mielikuvitusta.
Värianalyysissa

Kevään vihreät: Kirkkaat ja lämpimät vihreät. Limenvihreä ja omenanvihreä
Kesän vihreät: Viileät ja puuteroidut vihreät. Vanhavihreä ja pastellivihreä
Syksyn vihreät: Lämpimät ja murretut vihreät. Oliivinvihreä ja metsänvihreä
Talven vihreät: Kylmät ja kirkkaat vihreät. Sametinvihreä ja kirkkaanvihreä

Väriterapiassa


Tasapainottava rakkauden ja huolenpidon väri. Se merkitsee itsensä ja toisten rakastamista. Parantaa ja hoitaa. Lisää toivoa ja luottamusta. Saa aikaan harmoniaa ja hyväntahtoisuutta. Jos vihreäsi on tasapainossa osaat myöntää olevasi välillä myös heikko. Rakastuneella voi olla voimakas vihreän nälkä.
Vihreän inho voi kertoa siitä, ettei arkipäivän elämä kiinnosta.

Vihreä ruoassa

Vihreät ruoka-aineet ovat tavallisesti puhdistavia ja elinvoimaa antavia. Vihreä sisältää klorofylliä eli lehtivihreää. Se on antibakteerinen ja sen on todettu auttavan solujen uusiutumisessa. Monet vihreät kasvikset sisältävät myös runsaasti zeaksantiinia, yhtä luonnon voimakkaimmista antioksidanteista. Vihreää teetä on ylistetty sen terveydellisten vaikutusten ansiosta jo pitkään.

Erään vihreän tarina: Miksi niin hienolta kuulostava pariisinvihreä muuttui myrkynvihreäksi?

Synteettisten värien keksimisen jälkeen pariisinvihreästä tuli hyvin muodikas väri ja sitä käytettiin runsaasti sisustuksessa. Sattumalta huomattiin, että tapeteissa käytetyt arsenikkipohjaiset pigmentit olivat aiheuttaneet useita hämäriä kuolemantapauksia - väri nimettiin uudelleen, myrkynvihreäksi. (lähde: www.coloria.net)


"On vaikeaa olla vihreä"
-Kermit-

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Olisi mielenkiintoista joskus saada yksi päivitys teidän ? :) Itselläni on atopia, joten olisi mukava tietää miten sinä omaa atopiaasi hoidat?
-Kaisa

Sarita kirjoitti...

Hei kaisa ja kiitos mielenkiinnosta! Voisinpas joku kerta kirjoitella enemmän atopiasta. En ole sitä tehnyt koska en ole uskonut että aihe kauheasti kiinnostaa ketään. Kiva kun ehdotit aihetta! Ihanaa kesää! :)

Riitta / idyllicum kirjoitti...

Hyvä Sarita! Hyvä kulma väreihin ja kivoja kuvia :)!