keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Suklaista elämäntarinaa

Kun suunnittelin keittiötä tein paljon mielikuvaharjoituksia miten mitäkin tekisin ja nyt huomaan että se kannatti. Keittiö on ihana ja toimiva! Ihana puuhata omassa keittiössä ja kokeilla kaikenlaista.

Monet allergiani tosin hidastaa. Tilanne oli pahin 2003 tienoilla kun atopiani räjähti. Paljon isoja elämänmuutoksia ja tekijöitä jotka saivat elimistöni täysin sekaisin. Vuoden sisään olin iho- ja allergiasairaalan osastollakin 3 kertaa parin viikon jaksoja. Olin päästä varpaisiin aivan tulehtunut ja iho riekaleina. Kutinan takia en pariin vuoteen nukkunut juurikaan ja ruoka-aineita joihin en reagoinut oli pahimmillaan 16 kpl. Jossain vaiheessa syöminen jopa pelotti mahdollisten reaktioiden takia. Pari yötä tuli vietettyä sairaalan päivytyksessä kun nielu alkoi turvota. 2004 luin naisesta joka oli parantunut atopiastaan ja allergiatkin rauhoittuneet vähähiilihydraattisella ruokavaliolla (zone). Aloitin saman tien ja muutosta alkoi hiljalleen tapahtumaan. Pikkuhiljaa aloin kokeilemaan uusia ruoka-aineita ja leipäkin alkoi maistumaan taas. Voitte kuvitella miltä jäätelö maistuu 2 vuoden tauon jälkeen!

2006 minulla todettiin 1-tyypin diabetes. Diabeteshoitajani oli sitä mieltä että ilman jättihiilareita elimistö toimii väärin ja voin jopa kuolla. Minun maalaisjärkeeni tuo vaan ei mene. Syöt hiilihydraatteja niin verensokeri nousee, sehän on selvä. Mutta toki se on lääketehtaan etu jos piikität sitten moninkerroin enemmän insuliinia. Tietysti jos verensokerit laskee liikaa, pitää olla jotain sokerista mutta silloinkin vaikka banaani on erittäin hyvä. Ravinteikas ruoka kiinnostaa, ei sokerihöttö. Tiesitkö muuten että esimerkiksi syöpäsolu voi käyttää ravintonaan vain sokeria? Ja tiesitkö että ainakin puolet ihollesi laittamistasi aineista imeytyy syvemmälle elimistöösi? Ties mitä siellä sitten tekevät kaikki nämä teolliset tuotteet. Saati sitten ne prosessoidut aineet joita laitetaan suuhun ja jota kutsutaan ruoaksi mutta tuskin sisältää tippaakaan enää siitä mitä se on alunperin ollut. Ihonhoidossa en ole toukokuun jälkeen käyttänyt kuin kookos- ja tyrniöljyä ulkoisesti ja sisäisesti. Nyt on kokeilussa myös jojobaöljy sekä karite- ja kaakaovoi.


Nyt tullaan sitten siihen suklaaseen. Tumma suklaa on jo aika pitkään ollut se ainut karkki jolla herkuttelen ja innostuin keväällä tekemään raakasuklaata itse. Olen odottanut että pääsen sitä tekemään omassakin keittiössä. Helppoa, suht nopeaa ja mikä parasta terveellistä!

Ohje on mukaelmani Jaakko Halmetojan Ladies be aware ohjeesta. Jaakon Suklaa-alkemistin käsikirjasta ja sivuilta löydät hyvät neuvot tekemiseen ja enemmän tietoa raakasuklaan terveysvaikutuksista. Maistelemalla ja kokeilemalla löytyy omaan suuhun sopiva sekoitus.

Tässä omat noin-mittani:

- 2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
- 1,5dl kaakaovoita
- 1 rkl maca-jauhetta
- 1 dl kaakao nibsejä
-  3 rkl riisinlese (tocotrienols) -jauhetta
- 1/3 tl steviaa ja/tai vaniljasokeria
- 1 dl raakakaakaojauhetta
- veitsenkärjellinen laadukasta suolaa, ruususuola tms

Teräskulho kuumassa vesihauteessa on paras. Sulata ensin kookosöljy yhdessä raastetun kaakaovoin kanssa ja sekoita sitten kaikki muut aineet sekaan. Muotteihin ja pakastimeen. Odota pari tuntia ja nauti!





1,5 vuotta tiukasti pakattuna ollut Arabian vanha ja rakas siniturkoosi Harlekiini- kahviastiastokin pääsi vihdoin ja onneksi vielä ehjänä pois pahvilaatikostaan.

6 kommenttia:

-SP- kirjoitti...

Voi rakas, olet ihana <3 Pian nähdään, odotan tosi kovasti!! (...ja vaikka tiesinkin nämä asiat, silti oli järkyttävää lukea niistä :´( Toivon kaikkea hyvää ja parempaa tuleviin päiviin!)

Sarita kirjoitti...

Iteppäs olet! <3

A kirjoitti...

Kyllä allergiat vaan on iso asia, tiedän omasta kokemuksesta miltä tuntuu kun ei voi syödä aina samaa kuin muut, mutta sullahan on niitä vielä paljon enemmän, sellaisia ruokia mitä ei voi syödä.. Ei voi muuta sanoa kuin tsemppiä!! Atopia ei oo kiva juttu.. Taitaa olla sukuvika :D
T:Anniina

A kirjoitti...

^Niin ja pakko vielä sanoa, että tuo suklaa-taulu on syötävän hieno ;)

Anonyymi kirjoitti...

Haluais kokeilla tota siun ohjetta mutta mistä sie oot hommannu noita nibsejä ja macajauheita ja mitä lie outoja juttuja? :)
-miia-

HaLo kirjoitti...

Me jokainen ollaan oman kehomme spesialisteja ja parhaita tuntijoita :) On niin hienoa, että jaksat ettiä vaihtoehtoja lääkärien tarjoamille kortisonivoiteille, vaikka se ei ole helpoin tie. Kyllä se siitä, pikkuhiljaa <3